Skip to main content
Marketing

Welke invloed heeft kleur op de marketing van producten?

By 10 January 2021No Comments

Kleuren hebben effect op het gedrag van mensen. Dat effect uit zich in het dagelijkse handelen en vormt zich in de gedachten. Het koopgedrag van de consument wordt mede beïnvloed door de kleuren van de verpakkingen en van het reclamemateriaal.

Daarom is het belangrijk in uw marketingstrategie stil te staan bij de gebruikte kleuren. Uw beslissingen op dit gebied hebben langdurige gevolgen voor het hele bedrijfsproces.

Wat is de invloed van kleuren?

Het effect van kleuren op de mensheid is in de loop der tijd wetenschappelijk onderzocht. Zo kunnen kleuren een goedkope, of juist een luxe uitstraling hebben. De boodschap die u uit wilt dragen, kunt u dus ondersteunen door passende kleuren te gebruiken.

De invloed wordt mede bepaald door de combinatie van gebruikte kleuren. Wanneer slechts één primaire kleur wordt gebruikt, heeft dit een goedkope uitstraling. Een combinatie van bij elkaar passende, warme kleuren levert een meer luxe uitstraling op.

Verschillende kleuren belicht: geel, groen en rood

Geel wordt geassocieerd met energie, licht, vrolijkheid en zomer. Maar ook roept het een beeld van creativiteit, veelzijdigheid en wijsheid op. Aan de ene kant is geel dè primaire kleur voor goedkoop. Aan de andere kant denken mensen hierbij aan optimisme, samenwerking en waarschuwing.

Groen is de kenmerkende kleur voor duurzaam en biologisch. Het roept een beeld op van betrouwbaarheid, orde en vrijheid. Daarnaast staat het voor gezelligheid, opgewektheid en volharding. Met een keuze voor groen kiest u (in de ogen van uw klant) voor de natuur.

Rood is een kleur van aanwezigheid. Algemeen bekend is, dat deze kleur wordt geassocieerd met liefde en passie. Maar rood straalt ook leiderschap, vasthoudendheid en een waarschuwing voor gevaar uit. Als marktleider is het gebruik van rood dan ook een goede keuze.

Verschillende kleuren belicht: blauw, grijs, paars, bruin en wit

Blauw is in de marketing de meest gebruikte kleur. Rust, neutraliteit en vrede zijn een paar van de kenmerkende associaties. Net als formeel, melancholie, oprechtheid, technologie en vertrouwen.
Grijs roept eveneens neutraliteit op. Daarnaast staat het voor luxe, wijsheid en zelfvertrouwen.

Paars is een kleur voor mensen met geld. Het wordt geassocieerd met ambitie, creativiteit, kracht, luxe en rijkdom. Voor de marketing van statusproducten is paars een geschikte, elegante kleur.

Bruin roept daarentegen saai en armoedig op. Positief gezien staat het echter ook voor degelijk en nederig.

Wit roept associaties als koel, oprecht en zakelijk op.

Kleuren combineren voor het beste resultaat

In de marketing is het belangrijk om kleuren te combineren. Door slechts één kleur te gebruiken, wordt de boodschap immers saai en onaantrekkelijk. Kortom, het beste resultaat bereikt u met uw marketingcampagne als u de juiste kleurencombinatie kiest.

Bij deze keuze speelt uiteraard de doelgroep een essentiële rol. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillen tussen de geslachten, als het gaat om de favoriete kleuren. Onderzoek heeft uitgewezen, dat blauw de favoriete kleur is voor 57% van de mannen. Bij de vrouwen is dit slechts 35%.
Aantrekkingskracht van kleuren per geslacht

De top 5 van favoriete kleuren voor mannen is:
● blauw (57%)
● groen (14%)
● zwart (9%)
● rood (7%)
● oranje (5%).

Voor vrouwen is de top 5:
● blauw (35%)
● paars (23%)
● groen (14%)
● rood (9%)
● zwart (6%).

De minst favoriete kleur van mannen is bruin (27%). Voor vrouwen is dit oranje (33%).

Invloed van kleur op úw marketing strategie

De juiste kleuren op de juiste manier gebruiken heeft invloed op uw bedrijfsresultaat. Daarom is het van groot belang om hier goed over na te denken. Houd dus bij uw marketingbeleid rekening met kenmerken en kennis, die hierover reeds is opgedaan.

Heeft u hierover vragen, of wilt u een adviesgesprek? Neemt u dan gerust contact met ons op! Wij zijn u graag van dienst.

Leave a Reply