Skip to main content
Branding

Aandachtspunten voor het ontwikkelen van een huisstijl

By 10 January 2021No Comments

Een logo laten ontwerpen, enveloppen bestellen en de website updaten: een nieuwe huisstijl laten ontwikkelen lijkt zo eenvoudig. Er kunnen echter tal van zaken misgaan, die vaak eenvoudig waren te voorkomen. Wij zetten hier de belangrijkste aandachtspunten uiteen.

Het lettertype

Onmisbaar bij een goede huisstijl, is een lettertype dat de identiteit onderstreept die je wilt uitstralen. Natuurlijk heb je als bedrijf de drang om eruit te springen en de neiging om een wat exotischer lettertype te kiezen. Zoek echter uit of het beoogde lettertype wordt ondersteund door Office, webbrowsers en mailclients. Niets is zo balen als je medewerkers opdragen een lettertype te gebruiken, dat vervolgens (in eerste instantie althans) nergens beschikbaar blijkt te zijn. Met name moet goed worden gekeken naar e-mailsystemen, die vaak gelimiteerd zijn in hun lettertypekeuze.

Font-Lettertypes

Huisstijl moet overal zichtbaar zijn

Wil je nieuwe huisstijl echt effect hebben, dan zal hij óveral moeten worden doorgevoerd. Anders wordt het een rommelige bedoeling en dat komt niet professioneel over op je klanten. Zaken die vaak worden vergeten, zijn bijvoorbeeld schrijfwaren, stickers, badges en het naamplaatje aan de voordeur.

Tip: begin ruim van tevoren met het maken van een checklist. Er is altijd wel iets dat je vergeet. Trek je er lang genoeg voor uit, dan is de kans groot dat jij of één van je collega’s er nog wel opkomt of tegenaan loopt.

Een beeld zegt meer…

…Dan duizend woorden. Maar een slecht beeld, kan ook veel kapot maken. Het bedrijf of de ontwerper van jouw keuze zal zich ook buigen over de toekomstige fotografie voor al je online en offline communicatie-uitingen. Het is dan aan jou om die lijn vast te houden. Het staat namelijk zeer slordig als alle foto’s een ander perspectief hebben en de geportretteerde mensen voor een andere achtergrond of in een andere houding staan. Instrueren dus die fotograaf! Geef je foto-opdrachten aan meer dan één fotograaf, dan loont het al snel de fotografie-instructies op papier te zetten om ze makkelijk te kunnen opsturen.

Variaties op het logo

Je logo is natuurlijk het mooiste in zijn oorspronkelijke vorm, tegen een lichte achtergrond. Het is echter goed om het logo ook uit te werken voor situaties waarin zijn oorspronkelijke kleuren óf de witte achtergrond niet kunnen worden gebruikt (zoals op een auto). Een voorbeeld: laat je het logo drukken of graveren op ‘goodies’, dan is een logo in meerdere kleuren doorgaans geen optie. Laat de ontwerper het logo daarom in verschillende varianten uitwerken. Dus ook in zwart-wit, met slechts één kleur en in een variant voor donkere achtergronden (waarbij het logo zelf lichter zal zijn).

Merk-Brand-Kleur-Variaties

Een huisstijl voor heel het bedrijf

Tot slot: niet alleen de huisstijl zelf moet tiptop in orde zijn, ook de implementatie daarvan onder het personeel. Het gebeurt namelijk maar al te vaak. Is er een prachtige nieuwe huisstijl die naadloos aansluit bij de identiteit, ontstaat er bedrijfsbreed onenigheid over. Medewerkers vonden de oude nog goed genoeg en het ontwikkelen van een nieuwe huisstijl maar geldsmijterij. Belangrijk is om tijdig aan de werknemers te laten weten: wat is de (hernieuwde) identiteit van het bedrijf en waarom hoort daar een nieuwe huisstijl bij? Als mensen het gevoel hebben dat ze tijdig zijn ingelicht, zullen ze eraan kunnen wennen en zal het minder aanvoelen als een voldongen feit.

Wil jij een vrijblijvend advies over jouw huisstijl of ben je toe aan een nieuwe huisstijl wat tevens een merkidentiteit zal vormen? Neem dan contact met ons op of plaats hieronder je reactie.

Leave a Reply