Skip to main content
BrandingMarketing

Hoe ziet goedkoop eruit?

By 10 January 2021No Comments

In een tijd waarin de concurrentie groot is en zelfs veel bekende merken het lastig hebben, is een goede marketingstrategie een onmisbaar hulpmiddel om op te vallen en blijvend naar de gunst van de consument te dingen. Hoewel folders van grote en voordelige ketens als de Aldi of Media Markt geen stilistische hoogstandjes zijn, schuilt er wel degelijk een idee achter de goedkope uitstraling van die publicaties: ze appelleren aan de doelgroep van de winkels, de massaconsument die meer geïnteresseerd is in prijs dan in service of luxe. Maar wat zijn de geheime ingrediënten van het recept dat goedkope marketing heet?

Marketingstrategie

Opvallende koeienletters, schreeuwerige aanbiedingen opvallende, vaak knalgele, geelblauwe of felrode kleurenschema’s, het zijn kenmerken die vaak terugkomen bij merken of bedrijven die zich graag profileren als voordelig, eenvoudig en voor iedereen bereikbaar. Door heel nadrukkelijk in te zetten op gunstige prijzen en het credo ‘waar voor je geld’, trekt u onherroepelijk de aandacht van de consument. Die is immers, hetzij bewust of onbewust, zelden ongevoelig voor opmerkelijke en reclametechnisch goed verpakte aanbiedingen. Door daarbij ook nog eens te kiezen voor een bepaald kleurenpalet, zorg je onbewust voor een goedkope associatie tussen aanbieding en aanbieder. Huismerken met een duidelijke kleur en een eenvoudig logo zoals dat van Euroshopper ontlenen hun kracht bijvoorbeeld aan het feit dat ze in een oogopslag te herkennen zijn als voordelig.

Prijzen keuzebepalend

Onderzoek wijst uit dat assortiment en winkelgemak niet de belangrijkste factoren zijn voor de consument als het aankomt op de keuze van een supermarkt. Zo’n veertig procent selecteert in eerste instantie vooral op prijs. De kwaliteit van de aanwezige producten (zo’n twintig procent) en de locatie van de winkel (achttien procent) zijn in de praktijk minder doorslaggevend. Zeker als u levensmiddelen of andere producten die vooral praktisch en nuttig van aard zijn verkoopt, loont het om in advertenties de nadruk te leggen op betaalbaarheid en laagdrempeligheid.

Kleuren als sfeeruitingen

Onderzoek heeft aangetoond dat kleurenschema’s vaak invloed hebben op de stemming en welzijnstoestand van mensen. Zo gebruiken werkgevers vaak groen op de werkvloer omdat werknemers in een groene omgeving minder vaak afwezig blijken te zijn door ziekte. De kleur roze zou weer een agressieverlagend effect hebben. Juist die soms bewuste, maar meestal onbewuste associaties die een kleur oproept, zijn uitstekend te gebruiken voor marketingdoeleinden.

Geel is goedkoop

Waar een kleur als paars staat voor rijkdom, elegantie en luxe en (licht)blauw vooral rust en stabiliteit uitstraalt, is geel vaak de primaire kleur voor goedkoop. Het wekt dan ook weinig verbazing dat relatief voordelige en toegankelijke winkelketens zoals de Lidl, Zeeman, Makro, Neckermann, Ikea en Scapino juist geel gekozen hebben als hoofdkleur. Ook de televisiezender RTL7, die vooral de doorsnee man als doelgroep heeft, maakt gebruik van een eenvoudige, doch aansprekende combinatie van geel en zwart. Geel is een kleur die vooral geassocieerd wordt met positieve waarden zoals vrolijkheid, energie, licht, zomerse taferelen en optimisme. De ideale keuze dus voor bedrijven of websites die streven naar laagdrempeligheid en het aanspreken van een zo breed mogelijk publiek.

Heeft u hierover vragen, of wilt u een adviesgesprek? Neemt u dan gerust contact met ons op! Wij zijn u graag van dienst.

Leave a Reply