Skip to main content
BrandingBrands

Waarom willen mensen betalen voor een merk?

By 10 January 2021No Comments

Het gevoel van een merk

Een merk heeft aantrekkingskracht. Daar zijn de geleerden, de marketinggoeroes, het wel over eens. De mens plaatst de dingen graag in hokjes, plakt graag etiketjes op alles en iedereen. Logisch dat het merk etiket dus invloed heeft.

Het winstpunt voor een bepaald merk wordt bepaald door het gevoel, dat de klant erbij krijgt of heeft. Een gevoel, dat vaak samenhangt met ervaringen uit het verleden. Als u een positieve ervaring weet te creëren, maakt u van uw merk een gewild merk. Een merk, waar mensen voor willen betalen.

De grote wens om te hebben wat je mist

In de wereld van de postzegelverzamelaars is het een veel voorkomend fenomeen. Een doorgewinterde verzamelaar is op zoek naar die ene postzegel, die nog in de verzameling ontbreekt. Hij of zij mist bijvoorbeeld de eerste in Nederland uitgegeven serie postzegels. Stad en land wordt afgereisd, veilingcatalogi worden uitgeplozen op zoek naar dat wat nog ontbreekt.

Geld is geen probleem, als het erom gaat het doel te bereiken. Deze serie heeft voor deze verzamelaar de waarde van een merk. Het heeft emotionele waarde en geeft deze verzamelaar een zekere status. De serie is uniek en authentiek en vervult de wens.

Een goed merk wekt een wens op bij de klant

Een goed merk… Iedere klant geeft er zijn of haar eigen invulling aan. Een belangrijk onderdeel bij goede marketing is naamsbekendheid verwerven en de wens bij de klant opwekken. Laat de klant zich ervan bewust zijn, dat uw merk niet in zijn verzameling mag ontbreken. Uw merk voorziet immers namelijk in een bepaalde behoefte.

De klant wil gezien worden met het product van uw merk. Of het nu een jas, een auto of een merk limonade, één van de redenen van klanten om het te kopen is dat zij zich er goed bij voelen en het graag laten zien. Uw naamsbekendheid breidt zich uit. Door die emotionele waarde is de aanschaf van een merkproduct uw klant vaak meer waard.

Is de waarde van het merk alleen emotioneel?

Nu krijgt u misschien de indruk, dat emotie de allesbepalende factor is. Maar de (technische) kwaliteit van het product weegt uiteraard ook zwaar mee. Alleen door kwaliteit te leveren kunt u namelijk de waarde van het merk opbouwen.

Kortom, de kwaliteit en de specificaties van het product zijn absoluut waardevol. Echter, wanneer het product technisch goed in elkaar steekt is het van belang de focus te verleggen naar de emotionele waarde van het product.

Mensen willen betalen voor een merk

Dat mensen voor een merkproduct willen betalen, is in de praktijk voldoende bewezen. De emotionele waarde en het statusgevoel leggen hiervoor de basis. En daar kunt u als ondernemer op inspelen. Daarbij maakt het niet uit of u zaken doet met consumenten, of B2B. Immers, ook in het zakenleven heeft u nog steeds te maken met mensen.

Met een ESP (Emotional Selling Point) voor uw merk bouwt u aan de toekomst van uw onderneming. Oftewel, u bouwt aan een merk, waar mensen voor willen betalen.

Heeft u hierover vragen, of wilt u een adviesgesprek? Neemt u dan gerust contact met ons op! Wij zijn u graag van dienst.

Leave a Reply