Skip to main content
BrandingBrands

Hoe ziet duur eruit?

By 10 January 2021No Comments

Kleine en onopvallende cues, oftewel signalen van buitenaf, hebben vaak meer invloed op onze acties en keuzes dan we misschien denken. Door de jaren heen hebben diverse onderzoeken bijvoorbeeld uitgewezen dat kleuren een belangrijke psychische invloed hebben op de het gedrag en de beslissingen van mensen. Soms is kleur zelfs de hoofdreden voor iemand om een product te kopen. 93 procent van de consumenten laat zich namelijk primair leiden door visuele prikkels en het uiterlijk van een bepaald product. Wil je een product of dienst optimaal in de markt zetten, dan is het een goed idee om de psychologie achter kleuren serieus te nemen.

Kleuren als marketingtool

De kleur die u gebruikt om een bedrijf of product in de etalage te zetten, hangt grotendeels af van het segment waarin we ons begeven. Felle en stralende kleuren zoals geel, rood en oranje worden vaak geassocieerd met spontaan optimisme, vrolijkheid, urgentie en laagdrempeligheid. Uitermate geschikt dus voor prijsstunters (kortingen worden meestal in rood weergegeven en nodigen uit tot impulsaankopen), reisorganisaties of bedrijven zoals McDonald’s.

Blauw: uiting van rust en vertrouwen

Maar welke kleuren zijn de beste keuze als u een product of dienst in een hoger marktsegment wilt aanprijzen en kwaliteit en betrouwbaarheid belangrijkere uitgangspunten zijn dan een lage prijs? Uit onderzoek blijkt dat blauw bijvoorbeeld een kleur is die primair wordt geassocieerd met levenskracht (water is immers de bron van al het leven), rust, vrede, verantwoordelijkheid en betrouwbaarheid. Het doelgericht en selectief gebruiken van blauw vergroot vaak het consumentenvertrouwen in een merk, de reden waarom veel kantoren en gevestigde bedrijven of merken (denk aan KLM of Facebook) juist opteren voor deze kleur. Met blauw geef je als bedrijf of merk blijk van kwaliteit en betrouwbaarheid op de lange termijn.

De duurste kleur

Paars is traditioneel een van de duurste kleuren uit het palet en wordt vooral geassocieerd met adellijkheid, wijsheid, respect, spiritualiteit en kwaliteit. Niet voor niets zijn veel koningsmantels van oudsher paars of bedient een artiest als Prince zich graag van deze kleur. In marketingland roept paars veelvuldig associaties op met innovatieve, creatieve en door een hoog serviceniveau gekenmerkte bedrijven. Paars stimuleert bovendien de creativiteit en het probleemoplossend vermogen van het menselijk brein. Je ziet de kleur bijvoorbeeld vaak langskomen in de logo’s van advocatenkantoren, notarissen, schoonheidsproducten en merken die inzetten op ambachtelijkheid (Milka) of producten uit het hogere marktsegment. Ook zwart is een kleur die vaak in verband wordt gebracht met prestige, tijdloosheid en luxe.

Groen: kleur van geld, gezondheid en welzijn

Groen is een kleur die in de marketingwereld eveneens vaak wordt geassocieerd met duur. Het menselijk brein linkt dit symbool van de levende natuur niet alleen aan het milieu of natuurorganisaties, maar ook aan gezondheid, rust en welzijn. Op fysiek vlak heeft groen een stressverminderende werking en verbetert de kleur de balans tussen lichaam en geest. Niet voor niets maken winkels vaak gebruik van groene elementen om een rustgevende sfeer in hun pand te scheppen. Daarnaast is groen ook de kleur van het geld (kijk naar de dollar) en de weelde.

Leave a Reply