Skip to main content

Het menselijk brein wordt geprikkeld door wat hem voor ogen komt. De beelden die je ziet worden referentiepunten. Ze hebben zelfs invloed op de beslissingen die je neemt. Vandaar dat het hebben van een goed logo voor je bedrijf heel erg belangrijk kan zijn.

Een aansprekend logo versterkt het imago van je bedrijf en geeft een merk identiteit. Maar hoe creëer je een dergelijk logo? Hoe zorg je ervoor dat het je bedrijf een merkidentiteit wordt? Hieronder bespreken we de belangrijkste voorwaarden waaraan een logo moet voldoen.

Wat is een logo?

Een logo is een grafisch symbool, dat de organisatie uitbeeldt en kenmerkt. Het logo bestaat uit een afbeelding en/of gestylde letters (zoals bij Coca Cola).

Dit symbool laat je vervolgens terugkeren in alle uitingen van het bedrijf. Op de website, briefpapier, promotie artikelen, naamkaartjes, etc. Overal waar de onderneming in de openbaarheid treedt, komt het logo in beeld.

Wat is merkidentiteit?

Merkidentiteit is de mate waarin mensen aan de organisatie achter het logo (e.d.) denken bij het zien van het logo. Vervolgens is het de kunst om met jouw logo de mensen datgene te laten denken wat jij wil dat mensen gaan denken. In veel gevallen geldt hoe bekender het logo, hoe bekender de organisatie.

Voorbeeld: bij het zien van het Nike-logo weet bijna iedereen dat het hier om een sportmerk gaat wat kleding en schoenen van goede kwaliteit maakt gericht op jongeren. Dit is de merkidentiteit die het logo met zich meeneemt.

Wat zijn de kenmerken van een logo met merkidentiteit?

Toch is het geen gemakkelijke opgave om een logo te bedenken en ontwerpen wat tegelijkertijd als een merk wordt beschouwd. Hier gaat vaak veel tijd overheen, maar vaak zit hier ook een gedachte achter. We onderscheiden vijf voorwaarden waar een logo aan moet voldoen om ook als merk een identiteit te kunnen opbouwen:
● Tijdloos
● Zichtbaar
● Onderscheidend
● Gedenkwaardig
● Eenvoudig

Een logo moet tijdloos zijn

Een goed logo is niet tijdgebonden. De keuze voor kleur en stijl is niet afhankelijk van de laatste mode of trends. Het logo moet immers lang mee kunnen gaan, want het heeft tijd nodig om bekendheid te genereren. Een logo moet zich nestelen in het geheugen van mensen – je (potentiële) klanten.

Zichtbaarheid is opvallen

In de veelheid van beelden, die de menselijke ogen gedurende de dag passeren, moet een logo opvallen. Ook als het in zwart-wit wordt afgedrukt, moet het beeld leiden naar jouw bedrijf of organisatie. Kenmerkende onderdelen van het logo moeten daarom niet alleen in kleur, maar ook in zwart-wit goed zichtbaar zijn.

Onderscheidend

Een goed logo heeft unieke kenmerken. Het is onderscheidend, zodat ieder die het beeld ziet, weet wat ermee bedoeld wordt. Het is eigenlijk net als een USP (Unique Selling Point): het logo schept geen verwarring en brengt de boodschap van de organisatie duidelijk over. In één blik moet duidelijk zijn waar het logo voor staat.

Gedenkwaardig

Een logo wordt een merk, als mensen aan de organisatie denken wanneer ze het logo zien. Mensen weten waar het logo voor staat en herinneren zich dat op het juiste moment. De logo’s van automerken hebben bijvoorbeeld geen verwijzing naar het product. Iedereen weet waar de logo’s van BMW, Lexus, Opel en KIA voor staan. Het beeldmerk is duidelijk en zit in het geheugen gegrift.

Houd het eenvoudig

Eenvoud is een sterk wapen in de veelheid aan beelden in onze maatschappij. Een logo zonder al te veel toeters en bellen zal eerder een vaste plaats in de hersenen van de mens veroveren. Een eenvoudig beeld zegt vaak meer dan duizend woorden.

Kijk bijvoorbeeld naar de drie strepen van Adidas hieronder. Het zijn maar drie strepen naast elkaar, maar toch is het logo wereldwijd bekend en associeert iedereen dit met sportieve mensen.

Logo en merk registreren

Een logo is sterk genoeg om als merk te fungeren, dan is er de mogelijkheid om het merk officieel te laten registreren. Dit kan bij het BBIE: Benelux-Bureau voor Intellectuele Eigendommen. Er zijn enige kosten aan de registratie verbonden, maar je merk is hierdoor beter beschermd.

Probeer het brein te prikkelen!

Prikkelt je logo het brein van de mens? En is het goed genoeg om een merkidentiteit op te bouwen? Dan pluk je daar als bedrijf de vruchten van in de vorm van meer naamsbekendheid en publiciteit wat leidt tot een snellere groei van je onderneming.

Wil jij een vrijblijvend advies over jouw logo of ben je toe aan een nieuw logo wat tevens een merkidentiteit zal vormen? Neem dan contact met ons op of plaats hieronder je reactie.

Leave a Reply